2021. április 29., csütörtök

Vöröstói modul - TDK szekció kiírása

szekció: művészeti alkotás
műhely: moduláris lakhatás
témakiíró: Müllner Péter
együttműködő partnerek: Középülettervezési Tanszék, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék, Vöröstó Polgármesteri Hivatal
konzulens: bármelyik kari oktató vagy doktorandusz

Vöröstó a Déli-Bakony lábánál fekvő egyutcás település. A falu különlegessége a stájer-sváb lakosság által, az 1800-as évek végére létrehozott telekstruktúra, amely a mai napig megőrződött. Az elnéptelenedő településen mezőgazdasági tevékenységet már csupán kevesen űznek, ezért a hosszú udvarokat teljes szélességben lezáró pajtaépület elvesztette korábbi funkcióját. A TDK keretében ezért arra várunk megoldási javaslatokat, hogy miként hasznosítható újra, a korábban védelmet biztosító pajtaépület.

A Népi Építészeti Program keretében a Középülettervezési és Építészettörténeti Tanszékekkel együttműködve remélhetőleg több porta is megújul, a TDK alkotásokkal ezért arra a kérdésre várunk megoldási javaslatokat, hogy az elnéptelenedő településen miként hasznosítható újra a korábban védelmet biztosító pajtaépület.

Milyen módon igazítható a kortárs igényekhez a kialakult telekstruktúra, hogyan hasznosítható újra a védelmet biztosító pajtaépület? Nyári felmérőtábborral egybekötött, élő feladat egy elnéptelenedő műemléki „skanzenben” a Balatonfelvidéken.

A tanszék által meghirdetett témákat itt találod: Szállítható moduláris, Housing, Szakkoli 2.0 és Ökopavilon.

További információ a Teams-en, kód: ux60ew7

a képen egy klasszikus vöröstói, áthajtós pajta látható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése