2021. április 29., csütörtök

HOUSING - TDK szekció kiírása

 

szekció: művészetelméleti dolgozat
műhely: a három műhely közösen
szervező: Nagy Márton DLA
konzulens: bármelyik kari oktató vagy doktorandusz

A tanszék elméleti témája, a HOUSING minden, a lakhatással kapcsolatos kutatási munka befogadására nyitott. Kiemelt területei a tanszék három műhelyének munkájával összhangban a fenntartható, a szociális és a moduláris lakóhelyek.

A kutatások az egyes témáktól függően épülhetnek 1) konkrét építészeti alkotások esettanulmányként való feldolgozására; 2) személyes interjúk feldolgozására és kontextusba helyezésére; 3) válogatott szakirodalom feldolgozására; 4) kérdőíves felmérésekre; 5) személyes megfigyelések alapján történő rendszerezésre; 6) egyéni téri kísérletekre (action-based research); vagy az előzőek egyedi kombinációjára.

A kutatásokat 25-35 ezer karater terjedelemben, illusztrációkkal, hivatkozásokkal, bibliográfiával kiegészítve várjuk mindenkitől, aki a szekció munkájába kapcsolódna. A meghirdetett témajavaslatok mellett várjuk az egyéni érdeklődésnek megfelelő témafelvetésekkel jelentkezőket is. Konzulensnek választható a tanszék bármely főállású oktatója vagy DLA hallgatója. Emellett lehetőség van jelentkezni a Kar bármely más oktatójának témavezetésével született dolgozatokkal is.

Annak érdekében, hogy segítséget nyújtsunk nektek a témaválasztásban, a tanszék minden oktatója meghatározott egy számára izgalmas kutatási területet:


Nagy Márton DLA: Enfilád újratöltve - Történeti térszervezés kortárs lakóépületekben

Jancsó Miklós DLA: Spontán lakásbővítések a magasban - Kreatív teraszhasználat, beépített lodzsák, elfoglalt erkélyek, konzolos szobák: mitől függ a beavatkozás fajtája és mértéke? Hagyomány, kultúra, éghajlat, anyagi lehetőségek?

Dankó Zsófia DLA: Szükségből erényt - Lakhatás, építészet a szegregátumokban élők felzárkóztatására

Sugár Péter DLA: Geometria és lakhatás - Strukturalista lakásépítési kísérletek az 50-es évektől napjainkig
 
Perényi Tamás DLA: Faszerkezetű, fenntartható lakóházak - A szociális és piaci alapú lakásépítés építészeti megjelenési formái erősen közelítenek egymáshoz. Ennek oka, hogy mindkét modell alapelvévé tette a fenntarthatósági kritériumok teljesítését. A fa tartószerkezetek használata egyre nagyobb és magasabb lakóházak esetében is realitássá vált. Mindemellett komoly vita van arról, hogy ez a technológia, éppen a fa tömeges használata miatt valóban növeli az elérhető lakások piacát, ill. tényleges fenntarthatóságot jelent-e. A TDK kutatás tárgya, hogy a faszerkezetű lakóházak valóban kielégítik a fenntarthatósági szempontokat és mutasson meg néhány megvalósult példát.

Varga Tamás DLA: Optimális lakóterek

Hild György DLA: Let’s Get Together - Adott két ember. Fiú-lány, fiú-fiú, lány-lány, együtt, külön, bárhogy. Egyikük kerekesszékkel tud csak közlekedni. Fiatalok, okosak. Van munkájuk, fizetésük, de nincs lakásuk. Szeretnénk nekik egy olyan, többszörözhető lakóegységet tervezni, amiben mindketten külön-külön vagy együtt kényelmesen élhetnek néhány évig, pályakezdőként. Segíthetnek egymásnak, de önállóan, egymás zavarása nélkül is folyhat az életük. Mit tudjon ez az egység funkciók, méretek, hangulat, terek, színek, anyagok, bármi egyéb tekintetében?

Máthé Dóra: Mass customization - A digitális gyártási technológiáknak köszönhetően a tömeggyártás fokozatosan tömeges személyreszabhatósággá alakul. Ha a cipődet már egyedi színben rendeled, és az asztalkát is felár nélkül méretezték a szobádhoz, itt az ideje, hogy a típusház is rádszabva érkezzen a gyárból. Vagy mégsem?

Weiszkopf András: Előregyártás a kortárs többlakásos lakóépületekben - A berlini Wohnregal (Far Frohn & Rojas, 2019.) az előregyártásból fakadó geometriai határozottság és a 21. századi térhasználati szabadság határán egyensúlyoz. “(…) minél pontosabban meg tudjuk határozni, hogy egy lakásnak milyen paramétereket kell teljesítenie az életciklusának az elején, annál nagyobb a valószínűsége az ettől eltérő térhasználat kialakulásának a jövőben.” LEUPEN, Bernard: Polyvalence, a concept for the sustainable dwelling. Nordic Journal of Architectural Research. 19. évf. 2006/3. 24.


A tanszék által meghirdetett témákat itt találod: Ökopavilon, Vöröstói modul, Szakkoli 2.0 és Szállítható moduláris.

További információ a Teams-en, kód: ux60ew7

a kép forrása: https://www.reshot.com/, I. M. Pei: National Center for Athmospheric Research, Colorado, 1967

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése