2019. május 16., csütörtök

típusterv családi házra – TDK szekció kiírás

témakiíró: Vincze László
témavezető: a tanszék bármely oktatója
szekció: művészeti/alkotó  

Hazánkban a lakhatás leginkább elfogadott és működő színtere a családi ház. A hozzá tartozó kerttel, udvarral teljes életteret kínál, ezzel a társasházi, többlakásos létforma nem tud konkurálni. Akkor sem, ha a korszerű lakhatás kérdéseire, problémáira a megfelelő válaszokat az alacsony–intenzív, szövetes lakóstruktúrák jobban reprezentálják.
Az építés jellege, a felhasznált anyagok és szerkezetek sokrétű alkalmazhatósága a korszerűséget, az adott gazdasági, technológiai fejlettséget hivatott képviselni. A családi ház építés régiónként képes a hagyományokhoz kapcsolódni, arra építeni, magát kulturálisan megkülönböztetni.

A 60-as években megjelent magyarországi típusterv gyűjtemények azt a célt szolgálták, hogy az építtető számára legmegfelelőbb, átgondolt tervanyagot szolgáltasson a ház építéséhez. Napjainkban a fejlett ipari háttér lehetővé teszi új szemléletű, a gazdaságosságot, a variabilitást, innovatív eszközöket alkalmazó, a megújuló energiákat hasznosító családi ház tervgyűjtemények kidolgozását. A környezettudatos gondolkodás, a fenntartható működés, a szociális felelősség elmélyítése új szemléletet követel meg.

A TDK célja a 20. század hazai és a kortárs nemzetközi tipizált családi ház építési rendszerek megismerése mellett újragondolni a hazai típusterveket a 21. század építészeti igényeinek és a társadalmi helyzeteinek megfelelően. A témakör széles, a pályázat fókuszálhat high-tech előregyártott házakra vagy az egyszerűbb technológiai igényű önerős építkezésekre, de koncentrálhat olyan speciális igényekre, mint a micro házakra, a bővíthető vagy variábilis rendszerek vagy a mobil otthonok.

Érdeklődéssel várja a tanszék azon hallgatók jelentkezését, akik érzékenyek a lakhatási kísérletekre, akik hisznek az előregyártás, típus rendszerek egyre nagyobb térnyerésében, korszerű technológiák innovatív alkalmazásában, akik elfogadják, hogy ma a legnagyobb társadalmi–politikai valamint építész szakmai kihívás a lakhatás jövőbe mutató, korszerű mintáinak kidolgozása.

Benyújtandó munkarészek: a koncepciót bemutató rajzok és m 1:100 kidolgozottságú alaprajzok, metszetek, homlokzatok a megértéshez szükséges számban, látványtervek valamint a tervezést támogató rövid tanulmány.

A felkészülést a koraőszi időszakban rövid tanszéki workshopok segítik.


Május 20-án 14 órakor Dankó Zsófi, Sugár Péter és Vincze László témakiírók közös tájékoztatót tartanak a tanszéken, amelyre minden érdelkődőt szeretettel várunk. 

A tanszéki TDK-szekciókra online űrlapon tudtok regisztrálni május 30-ig. A regisztráció segít, hogy értesíteni tudjunk még a nyári szünet előtti tdk-eseményekről, megbeszélésekről; igény esetén segítsük a konzulensválasztást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése