2019. május 16., csütörtök

téglagyári emlékhelyek – TDK szekció kiírás

témakiíró: Sugár Péter 
témavezető: a tanszék bármely oktatója  
szekció: művészeti/alkotó  



A magyarországi holokauszt egyik jellemző sajátossága, hogy a vidéki zsidóság deportálásának leggyakoribb első állomása a legközelebbi téglagyárakban volt, ahol embertelen körülmények között, a teljes bizonytalanságban őrizték a fogvatartottakat a transzportok vagy a halálmentek elindításáig. Ezeket a gyűjtőhelyeket kivétel nélkül a magyar hatóságok állították fel és magyar csendőrök őrizték.

Méltó kegyeleti gesztus lenne, ha a gyűjtőhelyül szolgáló egykori téglagyárakat vagy azok meghatározható helyét megjelölnénk. Az előzetes felmérés szerint mintegy 20-30 olyan helyet ismerünk, ahol téglagyári gyűjtőhely volt, akár áll még ott gyár vagy sem.

A TDK-kutatás célja az, hogy kiválasztva három karakteres helyet, a hallgatók tervjavaslatot készítsenek a helyek megjelölésére. A koncepció vonatkozhat az összes hely megjelölésére alkalmas eszközrendszerre is, de a helyenkénti egyedi megoldások is lehetségesek, – ez is koncepcionális kérdés. Fontos szempont, hogy az emlékhelyek egy zarándokút részeit fogják képezni.

Benyújtandó munkarészek:
– tervjavaslatok: a koncepció szolgálatának és a megértésnek megfelelő léptékben és részletességgel, makettel;
– rövid tanulmány, amely a feladat mélyebb megértését és a koncepció kialakítását szolgálja.

A felkészülést a koraőszi időszakban rövid előadások, közös konzultációk segítik.


Május 20-án 14 órakor Dankó Zsófi, Sugár Péter és Vincze László témakiírók közös tájékoztatót tartanak a tanszéken, amelyre minden érdelkődőt szeretettel várunk.

A tanszéki TDK-szekciókra online űrlapon tudtok regisztrálni május 30-ig. A regisztráció segít, hogy értesíteni tudjunk még a nyári szünet előtti tdk-eseményekről, megbeszélésekről; igény esetén segítsük a konzulensválasztást.

az eredeti kép forrása: http://egykor.hu/budapest-iii--kerulet/obudai-becsi-uti-teglagyar/3922

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése