2019. május 16., csütörtök

csáo – TDK szekció kiírás

témakiíró: Dankó Zsófia
témavezető: a tanszék bármely oktatója
szekció: művészeti/alkotó 




A korábbi évek szociális lakhatási témája idén is folytatódik!

A Családok Átmeneti Otthona a nehéz helyzetű, különböző ok miatt a lakhatásukat elvesztő családoknak nyújt átmeneti menedéket és segítséget. Miképpen lehet a hajléktalanság problémáját megoldani és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő családoknak védett, minél olcsóbb, a társadalmi visszailleszkedésüket, a továbblépésüket támogató, időszakos lakást kialakítani?

A CSÁO – közösségi lakóhely legyen egy olyan változó összetételű és létszámú, kiszolgáltatott családok (40 fő) számára tervezett átmeneti szállás, amely biztonságos, kényelmes és otthonos környezetet teremt a bentlakóknak. Térszervezése flexibilis tereivel feleljen meg a változtathatóság igényeinek. A családok életciklusát figyelembe véve, az ésszerűen kialakított privát tereken kívül a minőségi együttlétre alkalmas közösségi terekre is gondolni kell a tervezés során. Az ideiglenes otthon legyen tartós és értékőrző. Fontos szempont a környezeti a fenntarthatóságra, a lehető leggazdaságosabb megépítésre és az egyszerű fenntartási, üzemeltetési igényekre való törekvés.

A TDK feladat a szociálisan rászoruló emberek lakhatási kérdésére, a szociálisan elkötelezett építészetre, a társadalmi felelősségvállalására és az empátiára fókuszál. A kutatás során javasolt más szakterületekkel (pl. környezetpszichológiával, szociológiával, szociális munkással) való egyeztetés is. A felkészülést a kora őszi időszakban rövid tanszéki workshopok segítik.

A CSÁO művészeti/alkotói szekció építészeti terveitől és a hozzá tartozó dolgozataitól kísérletező, újító szemléletet remélünk. A szociális építészet területén, ahol a legrászorultabbakról van szó, ott a legfontosabb, hogy a legnehezebb helyzeteket is meg kell oldani, és elég invencióval, természetességgel a mértéktartó, az egyszerű ház is lehet eredeti, minőségi.

A felkészülést a koraőszi időszakban rövid tanszéki workshopok segítik.


Május 20-án 14 órakor Dankó Zsófi, Sugár Péter és Vincze László témakiírók közös tájékoztatót tartanak a tanszéken, amelyre minden érdelkődőt szeretettel várunk.

A tanszéki TDK-szekciókra online űrlapon tudtok regisztrálni május 30-ig. A regisztráció segít, hogy értesíteni tudjunk még a nyári szünet előtti tdk-eseményekről, megbeszélésekről; igény esetén segítsük a konzulensválasztást.

a kép forrása: https://www.dailymaverick.co.za/article/2018-08-21-mashabas-rdp-and-social-housing-audit-plan-draws-criticism/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése